Harry’s column in Fleurs Finest |oktober 2016

Het medicijn tegen alle kwalen

Eigenlijk ben ik niet de juiste persoon om een objectief verhaal te schrijven over dankbaarheid. Je vraagt een drugsverslaafde ook niet om een objectief verhaal over opiaten. Dankbaarheid is voor mij als heroïne voor een junk: de oplossing, het ultieme panacee, het medicijn dat helpt tegen elk gebrek.

Dankbaar voor de vuilnisman

In de eerste plaats natuurlijk tegen ontevredenheid. Ontevreden over mijn financiële status, het land waarin ik woon, de mensen om mij heen, over gebrek aan waardering, mijn eigen kortzichtigheid, mijn gebrek aan talent. Als zulke rare gedachten opkomen, hoef ik alleen maar om me heen te kijken en een flinke dosis van mijn medicijn te nemen. Na een slokje dankbaarheid realiseer me onmiddellijk dat ik woon op de enige bewoonbare planeet in de wijde omtrek. In een van de drie meest welvarende, ruimdenkende, vrije, veilige en gematigde landen van de wereld. Ik besef hoe ik gezegend ben met een gezond lichaam en een niet al te gekke geest. Hoeveel geluk ik heb gehad met mijn ouders, mijn leraren, mijn partners, mijn familie, mijn kinderen en mijn vrienden. Ik ben dankbaar dat ik in deze tijd geboren ben, met al zijn mogelijkheden, zijn ontdekkingen, met zo veel verbinding, zorg en kansen. Een tijd waarin antibiotica, elektrische tandenborstels, Whatsapp en de wegenwacht doodnormaal zijn. Ik ben dankbaar voor goed bestuur, voor de vuilnisman, voor stromend warm water. Dat ik werk doe dat mij voldoening schenkt. En ik besef dat zulke verworvenheden voor heel veel mensen op de wereld nog onbereikbaar zijn, maar dat daaraan gewerkt wordt.

Geblondeerde politici

Dankbaarheid helpt mij ook om een optimistisch perspectief te houden op de staat van de wereld en op de ontwikkelingen die soms zó snel gaan dat ik het overzicht dreig te verliezen. Op zo’n moment ben ik dankbaar dat ik heb leren mediteren en kritisch nadenken. Zodat ik me niet snel laat verleiden door blonde politici die ons voorhouden dat het allemaal bergafwaarts gaat. En de laatste jaren voel ik regelmatig dankbaarheid om wat ik bij kan dragen aan het geluk van andere mensen.

Geluksvogel

Kortom, ik ben een geluksvogel. Soms komt de vraag op: waaraan heb ik al dit goede fortuin te danken? En kan ik niet méér terugdoen? Dat is een vraag die ieder van ons voor zichzelf moet beantwoorden. Mijn idee, heel persoonlijk: laat ik dankbaar zijn voor wat mij is gegeven en genieten van dit enorme geschenk. En dat uitdragen en laten afstralen op andere mensen. Zonder te proberen om ooit iemand dankbaarheid voor te schrijven. Want dat werkt voor geen meter. Dankbaarheid moet je zelf ontdekken. Dat gun ik iedereen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.