Harry’s column in Woonmagazine Velsen | april 2016

Ruimte voor Anders Wonen – Wie Durft?

In februari was ik met Petra Christiaans en Cor Wortman van de Huurdersraad op werkbezoek bij twee woongroepen voor ouderen. Dat was een interessante middag (zie pagina 4). Het is geweldig als mensen zelf initiatief nemen. En meer verbinding is het beste medicijn tegen eenzaamheid en isolement.

Woongroepen bieden oplossingen voor allerlei praktische problemen. Vooral voor ons ouderen. De mensen om je heen houden een oogje in het zeil. Dat bevordert de veiligheid. Je hebt aanspraak en kunt samen gezellige activiteiten organiseren. Samen eten, een borrel, wandeltochten, spel-avondjes. Omdat je kiest met wie je in zee gaat, kun je gelijkgestemden selecteren. Dingen die in je eentje te zwaar worden, vallen lichter met anderen samen. Zoals een gezamenlijke tuin onderhouden, klussen of een groot kerstdiner voorbereiden.

In de woongroepen die wij bezochten, heeft iedereen gewoon z’n eigen appartement. Daarnaast is er een gemeenschappelijke ruimte. In één woongroep delen ze ook de wasmachines en de drogers. Verder doen bewoners wel boodschappen voor elkaar, maar ze zijn niet elkaars mantelzorgers. Dat is een keuze, maar je kunt ook samen zorg inkopen. Of het helemaal anders organiseren.

Ik ben zelf 63 en mij fascineert deze levensfase. Hoe kunnen we een beetje (w)aardig oud worden? Ik ben dat actief aan het onderzoeken. Positief bijdragen aan je omgeving is een sleutel, ontdek ik. Uit allerlei onderzoeken blijkt, dat geven lóónt. Van geven word je zelf happy en je maakt er ook anderen gelukkig mee.

In een woongroep, samen met andere gemotiveerde ouderen, kun je een mooie bijdrage leveren. Aan elkaar en aan je omgeving. Woningbedrijf Velsen staat open voor ideeën en initiatieven. De tijd is er rijp voor. Dus… wie durft?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.